Stå op – for dig selv

Kroppen er skabt til bevægelse. Sidder du på kontor eller arbejder du på lager, er de bevægelser laver gennem dagen, ofte ensformige og langvarige. Det er derfor vigtig at være aktiv gennem dagen, også på jobbet.

Det er vigtigt at være opmærksom på at alt aktivitet gælder. Trapper i stedet for elevatoren, gå med kollegaen ud og hente kaffe, selvom han/hun er sød at tage med til dig, indføre kontor- eller lagerøvelser hvor i bruger 5 min på at bevæge kroppen igennem.

Netop skrivebordet kan også bidrage med at øge aktivitet og sætte krav til de muskler du skal bruge for at stabilisere dig. Har du mulighed for det, anbefales det at man står op min. 2 timer dagligt. Det kan være hårdt i starten, så de 2 timer må gerne fordeles ud over dagen. Du kan gøre det nemmere for dig selv, ved at hæve bordet når du forlader kontoret i længere tid, når du kommer tilbage, starter du med at arbejde stående.

Sørg for at hæve bordet således dine arme kan hvile på bordpladen og skærmen passer i dit synsfelt. Du skal hverken kigge op eller ned. Hav en let bøjning i knæene, så du ikke overstrækker dem. Stå med en ca. hoftebreddes afstand mellem fødderne, og undgå at “hænge” i hoften, men hav vægten ligeligt fordelt på begge ben.

Begynder du at “syre” i benene, så vip frem og tilbage på foden, eller ryst benene, så du får iltet musklerne. Husk det kræver træning at stå op i længere tid, men du får heldigvis en masse til gengæld, undersøgelser har vist at du;

  • Mindsker risikoen for livsstilssygdomme, såsom hjerte/kar sygdomme og diabetes
  • Et australsk studie har vist, at man blot ved at erstatte to stillesiddende timer om dagen med to stående timer får et mere stabilt blodsukker og et sundere kolesteroltal
  • Du forbrænder ca. 50 kalorier mere i timen, ved at stå op. Undersøgelsen er baseret på 3 timer dagligt.
  • Du ilter hjerne og muskler bedre, da det vil blive lettere at trække vejret
  • Du får en bedre holdning, da du træner de kropsstabiliserende muskler
  • Du bliver stærkere i dine led

Rigtig god fornøjelse

Anne Lammert, fysioterapeut

Luk
Luk

Log ind

Luk

Kurv (0)

Cart is empty Du har ingen produkter i kurven.